Jungalow House

Architect: Neogenesis+Studi0261

Lead Architects: Chinmay Laiwala, Jigar Asarawala, Tarika Asarawala

Design Team: Gopal Suthar, Umesh Anghan

Location: Surat, India

Date: 2017

Photographs: The Fishy Project, Ishita Sitwala

Text from Neogenesis+Studi0261

The project aims at creating an economically modest built form for an agriculturist and his family. Abstraction of urban farming could be seen in both exterior and interior spaces. The design uses the natural light and the built form to its advantage. The site abuts access way on the south and other two sides by adjoining structures. Its location is peculiar as the site is located on the city fringes.

Dining.jpg
Living_space.jpg
Dining_overlooking_courtyard.jpg

The surrounding dwelling unit comprises of peculiar semi-urban row houses. South facade has the main entrance and is flanked by a series of balconies and stepped terrace on each floor. Activities are distributed on various levels- semi-private spaces on the ground floor while private spaces on upper floors. The heart of the structure is the double height courtyard which is embellished with creepers and climbers. The green curtain cuts the direct entry of west sunlight inside the house and creates a buffer.

Creeper.jpg
Elevation_landscaping.jpg
Exterior_facade.jpg